Veilig kunnen sporten is enorm belangrijk! Ook bij KV VIKO hebben wij dit hoog in het vaandel staan. VIKO is een korfbalvereniging met veel vrijwilligers. De vrijwilligers vormen het hart van onze vereniging. Zonder hen kunnen wij niet bestaan en zouden onze leden niet wekelijks kunnen genieten van wedstrijden, trainingen en/of een bezoek aan ons clubhuis. Uitgangspunt is dat iedereen vrijwilliger kan worden.
Om er voor te zorgen dat de leden en overige betrokken van VIKO onbezorgd kunnen sporten in een veilig sportklimaat, nemen wij als vereniging een aantal maatregelen om dit veilige sportklimaat te borgen.
Bij VIKO willen we begeleiders van onbesproken gedrag. Door een aannamebeleid te hanteren willen we dit bereiken. Er zijn vijf stappen voor het aanstellen van betrouwbare sportbegeleiders (betaald/vrijwilliger).
*Leden van de vereniging zijn via hun lidmaatschap gebonden aan de bond en daarmee aan het sport tuchtrecht. Zij hoeven deze verklaring dus niet te ondertekenen. Dat is al gebeurd in het lidmaatschapscontract.
Seksuele intimidatie is elke vorm van gedrag of seksuele toenadering in verbale, non-verbale of fysieke zin, opzettelijk of onopzettelijk, die door de persoon die het ondergaat als ongewenst of gedwongen wordt ervaren.
Onderstaande omgangsregels en gedragsregels hanteren én uitdragen helpt om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Deze omgangsregels gelden voor iedereen die binnen de vereniging actief is, als vrijwilligers of als sporter.
Omgangsregels kunnen gezien worden als algemene uitgangspunten voor gedrag. In de sport is de relatie tussen de begeleider en de sporter erg belangrijk. Daarom heeft de georganiseerde sport gedragsregels vastgesteld. Deze gedragsregels zijn gericht op trainers/ coaches/ begeleiders/ kaderleden (verder in de tekst begeleider genoemd) en maken deel uit van het Tuchtreglement van de sportbond. De gedragsregels geven aan waar de grenzen liggen in het contact tussen begeleider en sporter. De gedragsregels vormen – aangevuld met de omgangsregels – een richtlijn voor de omgang tussen sporters en begeleiders.
Het uitgangspunt zijn de gedragsregels van NOC*NSF en de sportbonden. Deze zijn bindend voor elke sportclub, dus ook voor VIKO. Hieronder staan de gedragsregels specifiek genoemd voor trainers/coaches en begeleiders:
Binnen VIKO dient iedereen vanaf 16 jaar die actief is met jeugdleden c.q. activiteiten voor jeugdleden organiseert een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) in te leveren. Het gaat om onder andere trainers, scheidsrechters, teambegeleiders, teamverzorgers, coördinatoren, axciecom en de jeugdkampleiding.
Binnenkort kan een VOG gratis aangevraagd worden via de vereniging. Hiervoor dien je jouw geboortedatum, voorletters en achternaam te mailen aan secretaris.viko@outlook.com. Vervolgens wordt de aanvraag in gang gezet en kun je vervolgens met DigiD zelf verder invullen. Het originele exemplaar dien je in te leveren bij secretaris Nico Prins.
Ook binnen een sportvereniging als VIKO kunnen er problemen ontstaan in de onderlinge verhoudingen. Vaak zijn de problemen niet noemenswaardig of zijn ze na de training of wedstrijd al opgelost. Helaas zijn er situaties die je niet zomaar oplost. Je kunt of durft geen weerwoord te geven. Naar je trainer of coach stappen is ook niet altijd de oplossing. Daarom heeft VIKO een vertrouwenscontactpersoon.
De vertrouwenscontactpersoon heeft onder andere de volgende taken:
De vertrouwenscontactpersoon van VIKO volgt de meldcode van het centrum veilige sport en het NOC*NSF. Meer informatie hierover is te vinden op www.centrumveiligesport.nl
De huidige vertrouwenscontactpersoon binnen VIKO is:
Vicky Zuideveld
06 – 28 65 92 38
vcp.viko@outlook.com
Wees ervan verzekerd dat de VCP in alle gevallen een geheimhoudingsplicht heeft. Mocht je toch liever je verhaal doen bij iemand buiten VIKO, dan kan dat ook. Centrum Veilige Sport (NOC-NSF) heeft diverse mogelijkheden om contact te leggen. Klik hier voor meer informatie.